• .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Projecten van LFO: lokale initiatieven
January 2016

Dorpsgenoot Jaap van den Broek is een groen burgerinitiatief gestart. Samen met enkele mede-raadsleden en Repair Cafe Oegstgeest zamelt hij tweedehandsfietsen in en repareert deze. De fietsen worden gedoneerd aan vluchtelingen, die in en rond Oegstgeest worden opgevangen.

De actie is een groot succes. Dorpsgenoten hebben veel fietsen gedoneerd en zo bijvoorbeeld minderjarige asielzoekers in Teylingereind aan een eigen fiets geholpen, zodat zij de verbinding met de lokale gemeenschap kunnen maken en eventueel naar school kunnen fietsen. Alle nu aanwezige kinderen beschikken inmiddels over een fiets en het initiatief gaat door tot er minstens 54 fietsen zijn.

Een volgende stap is om de kinderen te leren hun fiets te onderhouden. Daar is nog wel iets voor nodig. Oegstgeest heeft de opvang van vluchtelingen binnen de Leidse regio samen met de andere gemeenten opgepakt. De vluchtelingen aan de Wassenaarseweg zijn dus ook een Oegstgeester zorg. Daarvoor is nog een aantal fietsen beschikbaar, waar nog wel het nodige aan gedaan moet worden.

Daarnaast zou er een plek moeten komen waar met vluchtelingen samen aan fietsen gewerkt kan worden. Daarbij wordt nu in eerste instantie gedacht aan een tijdelijke ruimte in Teylingereind, maar wanneer er nieuwe vluchtelingen in Oegstgeest opgenomen moeten worden, kan gekeken worden of daar zo’n ruimte semipermanent voor kan worden ingericht.

Het project heeft ook financiële ondersteuning nodig:

  • 3 fiets reparatiestandaards a 50 euro per stuk
  • wat specialistisch fiets gereedschap zoals een kettingpersje, trapper steeksleutel, spaakstelsleutel, derailleur(de)montagegereedschap en meer ter waarde van ongeveer 150 euro
  • vervangingsonderdelen zoals zadels, kettingkasten, remkabelsetjes, remblokjes, fietslampjes, batterijen en dergelijke ter waarde van ongeveer 200 euro.

Met zo’n 500 euro willen Jaap en mede-vrijwilligers een goede start kunnen maken met deel twee van hun mooie project.

Bijdragen voor dit project zijn welkom op rekening NL68 RABO 0307 8592 74.